Slaapproblemen

Problemen met het slapen, komen bij kinderen regelmatig voor. Als uw kind moeite heeft met slapen, is het goed om na te gaan waardoor dit komt. In dit schrijven van de GGD vertellen we iets over gezonde slaap en de slaapbehoefte van uw kind. Ook gaan we in op de verschillende slaapproblemen en geven we suggesties om de slaapproblemen op te lossen.
Gezonde slaap
Als uw kind voldoende nachtrust heeft gehad, zal het over het algemeen de volgende dag op tijd wakker worden. Het zal zich fit en uitgerust voelen en goed de aandacht kunnen houden bij wat het doet. Onvoldoende nachtrust beïnvloedt het humeur en gedrag. Uw kind is dan moe, sloom of prikkelbaar.
Slaapbehoefte
Voor een kind ligt het gemiddeld op 11 á 12 uur per nacht. Maar het ene kind van 6 jaar zal om 7 uur naar bed moeten, het andere om half 8. Algemene richtlijnen zijn moeilijk. Wanneer uw kind uit zichzelf op tijd wakker wordt, heeft het meestal voldoende slaap gehad. Als u weet hoeveel slaap uw kind nodig heeft, kunt u het beste een vaste regelmaat in het naar bed gaan aanhouden. In het weekend en tijdens de vakanties kunt u wel eens afwijken van die regelmaat, maar niet teveel. Uw kind kan anders uit het slaapritme raken.
Mogelijke slaapproblemen
?? Uw kind wil niet naar bed gaan
?? Uw kind heeft moeite met inslapen
?? Uw kind wordt ’s nachts vaak wakker, is angstig en kan niet opnieuw inslapen
Deze situaties kunnen tijdelijk van aard zijn, maar ook voor langere tijd een probleem zijn:
?? Is er een vaste regelmaat in het naar bed gaan?
?? Voelt het kind zich prettig in zijn eigen bed? Bijvoorbeeld omdat de kamer niet
gezellig, opgeruimd of te donker is?
?? Slapen er meer kinderen op één kamer die elkaar wakker houden?
?? Is mijn kind overdag met teveel dingen bezig, overactief waardoor het ’s
nachts niet in slaap kan komen?
?? Is er teveel lawaai buiten of in huis? Bijvoorbeeld door de TV?
?? Zijn er zaken die mijn kind voortdurend bezighouden en die het slapen
moeilijk maken?
?? Krijgt mijn kind voldoende persoonlijke aandacht?