Kriebelbeestjes

Er worden regelmatig luizen/c.q. neten geconstateerd bij de preventieve hoofdluiscontrole, die de “luizenmoeders” na iedere vakantie uitvoeren. Om uitbreiding te voorkomen, hebben wij jullie medewerking nodig. Wij vragen om je kind(eren), maar ook jezelf en andere huisgenoten regelmatig te controleren op hoofdluizen. Ouders / verzorgers van kinderen waarbij luizen of neten zijn gevonden krijgen daarvan persoonlijk (en vertrouwelijk natuurlijk) bericht. Na een aantal weken volgt een extra hoofdluiscontrole.
Op school hebben alle kinderen hun eigen luizenzak waarin ze hun jas, sjaal e.d. moeten doen. Daar controleren we altijd op: immers, ook een school is een plaats waar veel mensen / kinderen komen en dus daarmee ook een potentiële broedplaats voor deze ongenode en ongewenste gasten!

Hoe herken je hoofdluis?
Hoofdluizen zijn kleine grauwe beestjes van 2 à 3 millimeter. De eitjes van de hoofdluis heten neten. Deze zijn 1 mm groot en vuil-wit van kleur. Ze zitten op warme plekken vlakbij de hoofdhuid vastgekleefd aan het haar en vallen zo nogal op. Neten zitten vooral bij de haarwortels in de nek, achter de oren, onder de pony of, bij lang haar, onder de staart. Besmetting met hoofdluis levert na enige tijd hevige jeuk op en lokt heftige krabreacties uit.

Hoe is hoofdluis te behandelen?
Hoofdluis is te behandelen maar het is een hardnekkig probleem wat wel de nodige tijd en het nodige geduld vergt. Er zijn verschillende middelen (lotion, spray, shampoo) verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Deze moeten exact volgens de gebruiksaanwijzing worden aangebracht. Wanneer de behandeling na één week wordt herhaald, werken alle middelen vrijwel even goed. In de praktijk voldoen de lotions het beste. De lotion doodt ongeveer 90% van de luizen en de neten. Als je bij het stofkammen geen luizen of neten vindt, is het overbodig en niet verstandig om het haar met de lotion te behandelen. Lotions voorkomen géén hoofdluis. Na de behandeling kunnen de dode luizen en neten met een stofkam uit het droge haar verwijderd worden. Tegelijkertijd met de behandeling van het haar moet je alle beddengoed en gedragen kleding wassen op 60°C.

Maar vooral: kammen, kammen, kamen! Net zolang tot er geen luis of neet meer te vinden is!